Ryż smażony z kurczakiem
Ryż smażony z kurczakiem i warzywami
Uwielbiam smak tego dania. Ryż smażony z kurczakiem i warzywami jest wspaniały. Dodatek curry daje taki aromat, że chce się więcej i więcej. Robiłam już kiedyś kurczaka curry z warzywami, ale to danie całkowicie się różni od poprzedniego i smakiem i wyglądem.
- 1 szklanka ryżu
- pierś z kurczaka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 marchewka
- garść suszonych grzybów (lub kilka pieczarek)
- kilka różyczek brokuła
- garść mrożonego groszku
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Kurczaka wymyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i zalać sosem sojowym. Odstawić do lodówki.
Ryż ugotować według przepisu:
do rondla wlać odrobinę oleju, rozgrzać, wsypać na niego ryż, wymieszać, aby cały zrobił się lekko szklisty. Zalać wodą w dwukrotnej ilości niż ilość ryżu (1 szklanka ryżu = 2 szklanki wody), dodać 3/4 łyżeczki curry oraz płaską łyżeczkę soli. Zagotować i gotować na małym ogniu ok. 10-12 minut (ryż musi być al dente), co jakiś czas mieszając. Następnie ryż przelać zimną wodą, odcedzić. Powinien być sypki.
Przygotować warzywa: po pierwsze – wymyć. Marchew obrać i pokroić ją w cienkie słupki. Paprykę pokroić w paski. Grzyby suszone namoczyć we wrzątku, odlać wodę, po czym ponownie je namoczyć w gorącej wodzie (tej wody nie wylewać! będzie stanowiła bulion). Po ok. 10-15 minutach pokroić je nieco drobniej. Cebulę pokroić w paseczki lub piórka. Brokuła podzielić na różyczki, zalać wrzątkiem, odlać po ok. 3 minutach.
W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzać odrobinę oleju i na gorący wrzucić kurczaka, smażyć go na złoto z każdej strony, po czym zdjąć z patelni i na tej samej podsmażyć cebulę, przeciśnięty czosnek, a już po chwili dodać marchew i wlać do niej nieco wody z suszonych grzybów. Marchew lekko poddusić, dodać do niej grzyby, a po 2 minutach dodać paprykę oraz brokuła. Gdy woda wyparuje, dolać znów nieco bulionu grzybowego. Na koniec dodać zielony groszek mrożony, wrzucić z powrotem kurczaka, wsypać ugotowany ryż i całość chwilę dusić razem, mieszając i przyprawiając curry, imbirem, solą i pieprzem. W razie potrzeby, dodać nieco wody z grzybów lub np. sosu sojowego.
Ryż smażony z kurczakiem i warzywami podawać gorący w głębokich talerzach.
Smacznego!