Ryż na mleku
Ryż na mleku kokosowym z polewą jagodową
Ryż na mleku to bardzo zdrowy początek dnia. Świetnie nadaje się na pierwsze jak i drugie śniadanie. Ja przygotowałam ten ryż na mleku kokosowym z dodatkiem zwykłego mleka krowiego, jednakże można go też przygotować na samym zwykłym, krowim mleku bądź innym (ryżowym, migdałowym).
Ilość dodanego mleka uzależniona jest od tego, jak gęsty ryż na mleku lubicie.
Składniki na 2 porcje:
- niecała szklanka ryżu białego długoziarnistego
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka mleka krowiego
- 2 łyżki cukru
Ryż przepłukać pod bieżącą wodą. W rondlu zagotować oba rodzaje mleka i na gorące wrzucić ryż. Ryż na mleku gotować ok. 15 minut (do osiągnięcia optymalnej dla Was miękkości ryżu, aczkolwiek nie powinien on być rozgotowany). Pod koniec gotowania wsypać cukier do smaku.
Składniki na polewę jagodową:
- 1/2 szklanki jagód (lub innych owoców leśnych świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców dodać go więcej lub mniej)
W niewielkim garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier i wrzucić owoce. Gotować na niewielkim ogniu, aż owoce nieco się rozpadną, a cukier całkowicie rozpuści.
Ryż na mleku przelać do głębokich talerzy/miseczek, polać ciepłymi owocami.
Ryż na mleku można podać również ze świeżymi owocami, z bakaliami i płynnym miodem lub syropem klonowym.
Smacznego!