Roladki z cukinii i boczku
Roladki z cukinii i boczku
Z cukinii, czyli zdrowego i bogatego w wiele witamin i minerałów warzywa, możemy zrobić nie tylko dania obiadowe na ciepło, jak leczo, placki, makaron z cukinią, czy zupę. Nadaje się ono również do przygotowania przystawek. Tym razem zdecydowałam się na przygotowanie roladek z cukinii z dodatkiem boczku i mozzarelli. Przystawka świetna, pomysłowa i bardzo apetyczna.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- kilka plastrów boczku wędzonego (bardzo cienko pokrojonego)
- mozzarella
- sól
- pieprz
Cukinię wymyć i bardzo ostrym nożem (lub obieraczką do warzyw) pokroić ją na cienkie podłużne paski. Powinny one mieć ok. 2-3 mm. Każdy pasek obsypać solą i odstawić na ok. 10 minut. W tym czasie cukinia nieco zmięknie i łatwiej będzie ją zwijać. Po upływie wymaganego czasu ręcznikiem papierowym odsączyć z cukinii nadmiar wody.
Na desce położyć plaster boczku wędzonego, na to położyć plaster cukinii, a z brzegu kawałek mozzarelli. Od strony mozzarelli dość mocno i ciasno zwijać całość tworząc roladki. W razie konieczności roladki z cukinii można spiąć wykałaczką, aby się nie otwierały.
Patelnię rozgrzać i na rozgrzaną wkładać uformowane roladki z cukinii i boczku obsmażając je z każdej strony (tu już można pozbyć się wykałaczek, roladki powinny się „trzymać”). Ser powinien się w tym czasie roztopić, boczek zarumienić, a cukinia zmięknąć.
Gotowe roladki z cukinii i boczku podawać na ciepło lub na zimno, wcześniej obsypując je świeżo zmielonym pieprzem. Według mnie lepsze są na ciepło z uwagi na ciągnący się w nich ser.
Do roladek z cukinii i boczku obok mozzarelli można dodać kawałek suszonego pomidora lub świeże zioła np. tymianek czy rozmaryn.
Smacznego!