Risotto z selerem i orzechami włoskimi
Risotto z selerem i orzechami włoskimi z mleczkiem kokosowym
Risotto z selerem robiłam przez dwa dni z rzędu, tak bardzo mi smakowało. Seler jest bardzo zdrowym warzywem, ponadto tanim, jednak często powoduje alergie. Jest jednak niedoceniany w naszej kuchni. Tutaj ciekawe zestawienie selera i orzechów włoskich. Można się pokusić o dodanie do risotta rodzynek (dodajemy je na koniec gotowania), które też fajnie pasują do selera korzeniowego.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki ryżu do risotto
- 100 g korzenia selera
- 1/2 cebuli
- ok. 600 ml bulionu warzywnego
- ok. 200 ml mleczka kokosowego
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki startego sera parmezan
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
W rondlu podgrzać bulion. Musi być cały czas ciepły.
Seler obrać, pokroić w niewielką kosteczkę.
W szerokim garnku roztopić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, poddusić ok. 4 minut, po czym wrzucić pokrojony seler, smażyć kolejne 2-3 minuty, po czym wsypać ryż i gałkę muszkatołową, wymieszać i smażyć całość razem mieszając ok. 2-3 minut. Zalać wszystko mleczkiem kokosowym i wlać pierwszą chochlę bulionu.
Gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, wlać kolejną niewielką porcję bulionu, co chwilę mieszając risotto i tak aż do wyczerpania płynu.
Risotto odstawić z ognia, wsypać posiekane orzechy i starty parmezan. Wymieszać i nakładać na talerze. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać od razu.
Smacznego!