Risotto z selerem i orzechami włoskimi

Risotto z selerem i orzechami włoskimiRisotto z selerem i orzechami włoskimi z mleczkiem kokosowym

Risotto z selerem robiłam przez dwa dni z rzędu, tak bardzo mi smakowało. Seler jest bardzo zdrowym warzywem, ponadto tanim, jednak często powoduje alergie. Jest jednak niedoceniany w naszej kuchni. Tutaj ciekawe zestawienie selera i orzechów włoskich. Można się pokusić o dodanie do risotta rodzynek (dodajemy je na koniec gotowania), które też fajnie pasują do selera korzeniowego.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki ryżu do risotto
  • 100 g korzenia selera
  • 1/2 cebuli
  • ok. 600 ml bulionu warzywnego
  • ok. 200 ml mleczka kokosowego
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki startego sera parmezan
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

W rondlu podgrzać bulion. Musi być cały czas ciepły.

Seler obrać, pokroić w niewielką kosteczkę.

W szerokim garnku roztopić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, poddusić ok. 4 minut, po czym wrzucić pokrojony seler, smażyć kolejne 2-3 minuty, po czym wsypać ryż i gałkę muszkatołową, wymieszać i smażyć całość razem mieszając ok. 2-3 minut. Zalać wszystko mleczkiem kokosowym i wlać pierwszą chochlę bulionu.

Gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, wlać kolejną niewielką porcję bulionu, co chwilę mieszając risotto i tak aż do wyczerpania płynu.

Risotto odstawić z ognia, wsypać posiekane orzechy i starty parmezan. Wymieszać i nakładać na talerze. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami (ucierane) Jedno z lepszych, jakie miałam okazję próbować! Ucierane ciasto z truskawkami jest przepyszne! Intensywnie maślane, rozpływające...

Zamknij