Risotto z kalafiorem
Risotto z kalafiorem
Uwielbiam wszelkiego rodzaju risotto! Jak dla mnie to danie może być z dowolnymi dodatkami, risotto z kalafiorem posmakowało mi jednak tak bardzo, że będę je robiła częściej.
Risotto to bardzo proste do przygotowania danie, wystarczy nieco cierpliwości przy ciągłym mieszaniu 😉
- 3/4 szklanki ryżu do risotto
- 1/2 kalafiora
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- ok. 3 szklanki bulionu warzywnego (np. z kostki rosołowej)
- 4 czubate łyżki startego na drobnej tarce parmezanu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Kalafior podzielić na różyczki, dokładnie wymyć, osuszyć. Na patelni roztopić masło (1 łyżka) i na nim podsmażyć kalafiora z dodatkiem soli. Powinien on być lekko chrupiący i zarumieniony. Podprażony kalafior zdjąć z patelni. Kalafiora można również upiec w piekarniku (ok. 15-20 minut).
Bulion wlać do osobnego rondla i podgrzewać. Powinien być cały czas gorący.
W rondlu roztopić pozostałe masło i wrzucić na nie całość ryżu. Wymieszać, aby ryż został pokryty przez tłuszcz, po czym wlać chochlę bulionu. Płyn szybko wyparuje, należy jednak cały czas mieszać ryż, by się nie przypalił. Gdy bulion wyparuje niemal w całości, wlać kolejną chochlę i znów mieszać. Tak robić aż do ostatniej chochli bulionu.
Wraz z ostatnią chochla bulionu do risotta wlać śmietankę kremówkę, dorzucić podsmażony kalafior, po czym zdjąć danie z ognia, doprawić solą i pieprzem.
Do risotta z kalafiorem wsypać starty ser, dokładnie wymieszać (risotto z kalafiorem powinno być nadal lekko płynne).
Gorące risotto z kalafiorem wykładać na głębokie talerze, podawać od razu. Opcjonalnie posypać posiekanym świeżym koperkiem.
Smacznego!