Risotto z indykiem i rozmarynem
Risotto z indykiem i rozmarynem
Uwielbiam risotto! Wszelkiego rodzaju! A risotto z indykiem i dodatkiem jakże aromatycznego rozmarynu posmakowało mi tak bardzo, że będę je robić częściej. Tym bardziej, że jest to danie bardzo proste do przygotowania i szybkie wbrew pozorom.
Składniki na 2 porcje:
- 1 niepełna szklanka ryżu do risotto
- ok. 150 g filetu z piersi indyka
- ok. 700 ml bulionu (np. z kostki rosołowej)
- 150 ml wina białego wytrawnego
- kilka gałązek rozmarynu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki startego sera parmezan
- sól
- pieprz
Pierś z indyka wymyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Rozmaryn zerwać z łodyżek i drobno posiekać.
W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło (2 łyżki) i oliwę. Podgrzać. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć rozmaryn, po czym po chwili dodać indyka. Całość podsmażyć chwilę i wrzucić ryż. Wymieszać, aby ryż został pokryty tłuszczem i rozmarynem, po czym wlać całe wino. Zagotować i odparować nadmiar płynu, po czym po jednej chochli wlewać gorący bulion, cały czas mieszając. Kolejną chochlę bulionu wlać dopiero wtedy, gdy poprzedni wyparuje.
Po ostatniej chochli bulionu (ryż powinien być lekko twardawy w środku) zmniejszyć grzanie pod garnkiem, wrzucić ostatnią łyżkę masła i większą część parmezanu. Całość wymieszać.
Risotto z indykiem wyłożyć na głębokie talerze (jeszcze lekko płynne) i posypać pozostałą częścią parmezanu. Podawać gorące, od razu.
Smacznego!