Risotto z grzybami i suszonymi pomidorami
Risotto z grzybami i suszonymi pomidorami
W porównaniu do klasycznego risotto z grzybami suszonymi, to risotto z grzybami i suszonymi pomidorami jest bardziej wyraziste w smaku dzięki suszonym pomidorom oraz szczypiorkowi. Tym razem robiłam risotto z podgrzybkami. Szczerze przyznam, że smak risotto z borowikami jest o niebo lepszy, ale jak się nie ma co się lubi… 😉
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 40 g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
- 4-6 suszonych pomidorów z zalewy
- 100 ml białego wytrawnego wina (w bezalkoholowej wersji zamienić na bulion)
- ok. 800 ml bulionu (np. grzybowego lub warzywnego)
- 1/2 cebuli lub szalotka
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki startego sera np. parmezan
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Grzyby suszone zalać wrzątkiem, po czym po kilku minutach wodę odlać i zalać wrzątkiem ponownie. Moczyć je w wodzie ok. 10 minut, po czym odcedzić, zostawiając tą wodę. Grzyby posiekać na mniejsze kawałki.
Przygotować bulion dodając do niego wodę odlaną z grzybów. Bulion podgrzać, ma być cały czas gorący.
Cebulę posiekać.
W głębokim rondlu rozgrzać oliwę, roztopić 1 łyżkę masła. Na gorące wrzucić posiekaną cebulę, a po chwili, gdy cebula zacznie się szklić, wrzucić posiekane grzyby, wymieszać. Po chwili wsypać ryż i całość mieszać podgrzewając przez ok. 2-3 minuty, po czym wlać całe wino. Gdy tylko płyn odparuje, wlać chochlę bulionu. Risotto co chwilę należy mieszać, dolewając kolejną chochlę gorącego bulionu, gdy pozostała niemal w całości odparuje.
W międzyczasie pokroić w paski suszone pomidory oraz posiekać zioła.
Po ok. 15 minutach ryż będzie al dente (lekko twardawy w środku). Wraz z ostatnią chochlą bulionu wrzucić posiekane pomidory, dodać łyżkę masła i starty ser. Wyłączyć grzanie pod garnkiem. Wymieszać, aby masło i ser się roztopiły, dodać posiekane zioła. Risotto z grzybami powinno być nadal lekko płynne.
Risotto z grzybami i suszonymi pomidorami wyłożyć na talerze, posypać parmezanem, podawać od razu.
Smacznego!