Razowe muffinki z daktylami i figami
Razowe muffinki z daktylami i figami
Miałam ochotę, jak zwykle zresztą po śniadaniu do kawy, na coś słodkiego 🙂 W szafkach nie znalazłam nic, poza bakaliami. Wpadłam na pomysł – muffinki z daktylami i figami. Ale żeby było zdrowiej – dodałam mąkę razową, a żeby było jeszcze smaczniej – dodałam starte jabłko.
Razowe muffinki z daktylami, z dodatkiem fig i startym jabłkiem wyszły przepyszne. Mimo użycia przeze mnie mąki razowej, były one lekkie i smaczne. Oczywiście możecie dodać zwykłej mąki pszennej, razowa jest jednak zdecydowanie zdrowsza 🙂
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej razowej (można wymieszać z żytnią razową lub zwykłą mąką pszenną)
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jabłko
- ok. 15 suszonych daktyli
- ok. 7 suszonych fig
Daktyle i figi drobno pokroić i zalać wrzątkiem. Po chwili odlać.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodając jogurt i olej.
Suche składniki przesypać do mokrych i wymieszać krótko, do połączenia się składników. Do masy dodać daktyle, figi i starte jabłko, wszystko razem ze sobą wymieszać.
Masę na muffinki z daktylami wykładać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
Na górę każdego muffinka można posypać cukier trzcinowy wymieszany z cynamonem.
Muffinki z daktylami i figami wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (góra-dół) i piec ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Muffinki studzić w foremkach, po czym wyjąć i dostudzić na kratce.
Smacznego!