Puree ziemniaczane

purre ziemniaczanePuree ziemniaczane

Zamiast standardowych ugotowanych ziemniaków, makaronu, kaszy czy ryżu, polecam Wam smaczną odmianę. Jest to świetny i szybki sposób, a efekt rewelacyjny. Puree ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów. Można do tego użyć standardowego tłuczka, praski do ziemniaków czy nawet miksera.

Standardową wersję można urozmaicać na wiele sposobów dodając do niego dodatki. Do ubitych ziemniaków możemy dodać: przeciśnięty czosnek, posiekane zioła (pietruszka, koperek, bazylia, estragon), szczypiorek, cebulkę. Możemy je też wymieszać z puree z innego warzywa (buraków, dyni, papryki, zielonego groszku, marchewki, kalafiora). Idąc dalej  – do puree można dodać ser feta czy ricotta. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.

Do przyrządzenia puree najlepsze będą ziemniaki brązowe (łatwiejsze do ubijania z uwagi na dużą zawartość skrobi), ale jeśli lubicie czuć mniejsze kawałki ziemniaków pod językiem, można użyć czerwonych.

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 60-80 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie: gałka muszkatołowa

Umyte i obrane ziemniaki pokroić na mniejsze, mniej więcej jednakowej wielkości, kawałki. Zalać wodą (aby całe były przykryte), dodać sól, zagotować. Gotować do miękkości na małym ogniu ok. 30 minut. Gdy będą miękkie (czubek noża powinien gładko wchodzić w ziemniaka), odcedzić je. Garnek z ziemniakami postawić z powrotem na malutkim ogniu. Wlać do nich mleko (stopniowo), dodać masło i ubijać (ugniatać) do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Na koniec ewentualnie doprawić i dodać gałkę muszkatołową.

Puree idealnie pasuje do mięs czy ryb.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
risotto ze szparagami i pecorino
Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami Tego dania nie da się nie lubić! Zwłaszcza w sezonie "szparagowym". Dobrze zrobione risotto posmakuje chyba każdemu....

Zamknij