Placki bezglutenowe
Placki bezglutenowe
Dla tych, którzy nie tolerują glutenu, i nie tylko dla nich, placki bezglutenowe w wersji na słodko. Są to placki na jogurcie, podobne do tych placuszków jogurtowych.
Składniki:
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
- 1 szklanka maki ryżowej (1/2 szklanki można zastąpić zmielonymi migdałami)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru lub syropu klonowego
Jajka roztrzepać (widelcem lub trzepaczką) w misce. Dodać do nich jogurt i roztopione masło, wszystko razem roztrzepać.
W osobnej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę z sodą i cukrem (jeśli używamy syropu klonowego, dodać go do jajek i jogurtu).
Suche składniki wsypać do składników mokrych i razem delikatnie wymieszać. Jeśli masa będzie za rzadka, dosypać nieco więcej mąki.
Na rozgrzaną patelnię (bez dodatku oleju) nakładać łyżką masę (1 łyżka na jednego placka) delikatnie spłaszczając, tworząc placuszki. Smażyć po kilka minut z każdej strony przerzucając łopatką. Placki nieco urosną.
Placki bezglutenowe podawać z owocami, syropem klonowym lub miodem albo polewą czekoladową.
Smacznego!