Piersi kaczki z sosem malinowym
Piersi kaczki z sosem malinowym na bazie wina, z nutą imbiru
Kaczka to wbrew pozorom wdzięczny temat. Podstawową zasadą jest to, aby jej nie przesmażyć. Wtedy będzie soczysta i smaczna. Piersi kaczki z sosem malinowym to dość proste danie, jednakże wykwintne w smaku. Polecam nawet dla niewprawionych osób 😉
Składniki na 2 porcje:
- 2 piersi kaczki
- sól
- pieprz
Piersi kaczki wymyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć skórę w kratkę lub paski dochodząc aż do mięsa, jednakże nie naruszając go. Piersi oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso położyć na zimnej patelni skórą do dołu i podgrzewać na niewielkim ogniu przez ok. 13 minut. Skórka będzie się powoli wytapiać i rumienić. Po tym czasie przerzucić mięso na drugą stronę i podsmażyć ok. 2-3 minut.
Piersi kaczki wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika skórą do góry (albo z patelnią, na której się smażyły, jeśli można ją używać w piekarniku, albo w osobnym żaroodpornym naczyniu) i piec ok. 8-10 minut w zależności od ulubionego stopnia wypieczenia.
Kaczkę wyjąć na talerze i odczekać kilka minut przed krojeniem, by soki wewnątrz się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia.
W tym czasie przygotować sos malinowy.
Składniki na sos malinowy:
- 100 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 100 ml wina czerwonego wytrawnego
- 1/4 – 1/3 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Na patelnię (można tą, na której piekliśmy kaczkę po zlaniu tłuszczu) wlać wino, dodać imbir, a po ok. 2 minutach od zagotowania się wina, wrzucić maliny. Gotować ok. 3-4 minut doprawiając na koniec miodem, solą i pieprzem.
Kaczkę pokroić w plastry lekko ukośnie, polać sosem malinowym. Podawać z ziemniakami, kapustą modrą albo z sałatą skropioną oliwą.
Smacznego!