Pęczotto z indykiem, jarmużem i brokułami
Pęczotto z indykiem, jarmużem i brokułami
Zainspirowana letnimi przebojami z pęczotto z kurczakiem, cukinią i fasolką postanowiłam kombinować dalej 😉 Danie podobne do pęczotto z kurczakiem i jarmużem, gdyż zawiera podobne składniki, jednak jakże odmienne w smaku dzięki zmielonemu mięsu z indyka! Zachęcam do wypróbowania i znalezienia swojego ulubionego smaku 🙂
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- kawałek piersi z indyka (ok. 200-300 g)
- 2 garście posiekanego jarmużu
- kilka różyczek brokuła
- 1/2 cebuli
- ok. 3 szklanki bulionu warzywnego gorącego (ewentualnie wody)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki startego sera parmezan
- sól
- pieprz
Indyka wymyć, pozbawić jasnych błon, dokładnie osuszyć, pokroić w kostkę i zmielić w malakserze. Cebulę drobno posiekać. Brokuła i jarmuż wymyć. Pęczak opłukać na sitku pod bieżącą wodą.
W głębokiej patelni (lub w woku) rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej posiekaną cebulkę, dodając po chwili zmielonego indyka. Smażyć rozdrabniając mięso widelcem na mniejsze części. Gdy indyk będzie się rumienił, wsypać kaszę i całość podgrzać, mieszając (ok. 2 minut). Wlać sos sojowy, a po minucie pierwszą porcję bulionu (można zastąpić 1/3 szklanki bulionu – winem białym wytrawnym). Danie podgrzewać, mieszając i dolewając co jakiś czas kolejną porcję bulionu. Postępujemy jak w przypadku risotto (gdy płyn niemal w całości wyparuje, dolewamy kolejną porcję, ciągle mieszając). Po ok. 15 minutach dorzucić różyczki brokuła, a po 2 kolejnych minutach – jarmuż. Całość podgrzewać kolejnych 3-5 minut (w zależności od oczekiwanego stopnia miękkości kaszy i warzyw, aczkolwiek danie nie powinno być rozgotowane). Wraz z ostatnią partią bulionu wsypać starty parmezan, zgasić grzanie pod patelnią, wymieszać kilka razy i wyłożyć danie na talerze.
Pęczotto z indykiem, jarmużem i brokułami podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!