Muffinki z truskawkami

muffinki z truskawkami i kruszonkąMuffinki z truskawkami i migdałami

Lekkie, bardzo smaczne, owocowe z kuszącą kruszonką… Wspaniałe na lato. Muffinki z truskawkami bardzo szybko się robi, a smak jest nieziemski! Mogą być bardziej migdałowe, gdy zastąpimy część mąki zmielonymi migdałami.muffinki z truskawkami i migdałami

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej (część mąki pszennej można zastąpić zmielonymi migdałami)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (maślanki)
  • 1,5 szklanki pokrojonych truskawek

W jednej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę, proszek, sodę, cukier. W drugiej zmiksować jajka z jogurtem, olejem. Suche składniki wsypać do mokrych i krótko zmiksować lub wymieszać ale tylko do połączenia się składników. Dodać pokrojone w kawałki truskawki, wymieszać. Wykładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do ok. 3/4 pojemności.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g zmielonych migdałów
  • 20 g masła
  • 3 łyżeczki cukru

Migdały zmielić na proszek. Masło roztopić w rondelku, wrzucić do niego zmielone migdały i cukier, wymieszać i zrobić ze składników kruszonkę. Kruszonką posypać muffinki.

muffiny z truskawkami   muffinki z truskawkami

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC-190oC (bez termoobiegu) i piec ok. 20-25 minut do zarumienienia.
Muffinki chwilę przetrzymać w foremkach, po czym wyjąć na kratkę i wystudzić.

Muffinki z truskawkami smakują wyśmienicie jeszcze lekko ciepłe np. ze szklanką zimnego mleka!

Smacznego!

Przeczytaj inne:
kuskus z tuńczykiem
Kuskus z tuńczykiem

Sałatka: kuskus z tuńczykiem Każdy chyba wie, jak zdrowa jest kasza. Większość narzeka, gdy o niej słyszy, a to z...

Zamknij