Pęczotto z burakami
Pęczotto z burakami (kasza z burakami)
Pęczotto wzięło swoją nazwę od włoskiego risotto. Jest to smażona na tłuszczu kasza, zalewana stopniowo bulionem z jakimś dodatkiem (w tym wypadku buraków) oraz sporą ilością sera parmezan.
Pęczotto z burakami wydawało mi się z początku dziwnym pomysłem, ale okazało się wspaniałym daniem obiadowym, na dodatek niskokalorycznym i bardzo zdrowym.
Zarówno kasza jak i buraki są bardzo zdrowe i bogate w wiele witamin, minerałów. Polecam osobom lubiącym oba te produkty oraz dbającym o linię!
Składniki na 3-4 niezbyt duże porcje:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 buraki średniej wielkości
- 3 łyżki masła
- ok. 3 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina (można też użyć białego lub pominąć)
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2-3/4 szklanki startego sera parmezan
- sól
- pieprz
Buraki wyszorować i upiec je w piekarniku, jak w przepisie na krem z buraków lub ugotować do miękkości (można też kupić już ugotowane buraki w sklepie).
W rondlu roztopić 2 łyżki masła i wrzucić na nie posiekaną drobno cebulkę oraz przeciśnięty czosnek. Lekko poddusić, nie rumienić. Po chwili wsypać kaszę, wymieszać, aby połączyła się z tłuszczem i cebulą, chwilę przesmażyć. Zalać całość winem, gotować do odparowania (na sporym ogniu), po czym wlać chochlę bulionu. Gdy płyn wyparuje, dopiero wtedy wlać kolejną partię bulionu i tak aż do ostatniej chochelki.
W międzyczasie przygotować buraki: pokroić je w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja zrobiłam pół tak, pół tak). Przy ostatniej chochli bulionu wrzucić pokrojone buraki do pęczotto. Całość dusić jeszcze chwilę, po czym zdjąć z ognia (powinno być jeszcze lekko płynne), dodać ostatnią łyżkę masła oraz starty ser. Doprawić do smaku.
Pęczotto z burakami podawać gorące, można przyozdobić kilkoma listkami rukoli. Można do niego dodać (do środka) nieco posiekanej rukoli i można je podać jako dodatek do obiadu, np. ulubionych kotletów.
Polecam podobną wersję z kuskusem.
Smacznego!