Kurczak w rozmarynie

kurczak w rozmarynieKurczak w rozmarynie z oliwkami

Kurczak w rozmarynie z dodatkiem zielonych oliwek to szybkie i bardzo smaczne danie. Rozmaryn jest bardzo aromatyczny, a w tym daniu idealnie komponuje się z kurczakiem i oliwkami.

Kurczak w rozmarynie świetnie pasuje do ryżu, kaszy czy makaronu. Wystarczą te trzy składniki: kurczak, oliwki i rozmaryn, aby wyczarować naprawdę genialne i wyborne danie, którego smak odbiega całkowicie od dań, jakie spożywamy na co dzień.

Składniki:kurczak, rozmaryn, oliwki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 szklanka oliwek zielonych bez pestek
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Pierś z kurczaka wymyć, osuszyć, pokroić w małą kostkę i oprószyć solą i pieprzem.

Oliwki drobno posiekać. Rozmaryn oderwać z łodyżek i posiekać drobno.

W garnku podgrzać oliwę, dodać masło i wrzucić na nie rozmaryn. Chwilę przesmażyć, by wydobyć aromat, po czym wrzucić posiekane oliwki, a zaraz po chwili pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Dla lubiących ostre dania – można dodać również (razem z rozmarynem) bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli. Wszystko smażyć kilka minut, po czym zalać wrzątkiem (ok. 1/2 – 1 szklanki) i dusić do osiągnięcia miękkości kurczaka.

Gdy kurczak w rozmarynie będzie już miękki, dodać śmietanę wcześniej rozrobioną z łyżką gorącego sosu z kurczaka w rozmarynie. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kurczak w rozmarynie świetnie nadaje się do ryżu. Można to danie podać również z makaronem.

Dla lubiących gęste sosy – można go nieco zagęścić dodając więcej śmietany (gęstej) lub zaklepkę z mąki i wody.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
chińszczyzna z kurczakiem i warzywami
Chińszczyzna

Chińszczyzna na sposób domowy Jedno z moich ulubionych dań! Zdecydowanie sporządzone w domu, nie na wynos! Różni się przede wszystkim...

Zamknij