Pasta z makreli
Pasta z makreli wędzonej
Makrela to bardzo popularna ryba w Polsce. Jest w czołówce jeśli chodzi o ilość witamin (zwłaszcza z grupy B), białka, selenu. Ma bardzo dużą ilość kwasów Omega-3. Dzięki temu bogactwu jedzenie makreli wspomaga pracę mózgu, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwbólowo, wpływa na pracę serca i reguluje poziom hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Makrela jest bardzo polecana kobietom w ciąży.
Pasta z makreli przypomina mi smak dzieciństwa. Często mama robiła nam kanapki z tą pastą, czasami lekko ją modyfikując.
Składniki:
- wędzona makrela (moja miała 200 g)
- 1/2 cebuli (u mnie czerwona)
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- pieprz
Z makreli pozbyć się grzbietu i ości, zdjąć skórę. Włożyć ją do miseczki i rozdrobnić widelcem. Cebulkę bardzo drobno posiekać, dodać do ryby. Dodać majonez, musztardę i pieprz, wszystko dokładnie razem wymieszać, rozetrzeć widelcem.
Opcjonalnie można dodać do środka ogórka małosolnego lub ogórka kiszonego.
Do pasty z makreli można też dodać jedno ugotowane i drobno pokrojone jajko.
Chcąc czasem urozmaicić, można do pasty zamiast majonezu dodać serek twarogowy (będzie wtedy delikatniejsza). Można pastę z makreli połączyć również ze szczypiorkiem, porem lub ulubionymi ziołami.
Pastę z makreli nakładać na pokrojone kanapki (bułka, bagietka). Do tego podać ogórki, pomidory, szczypiorek.
Dla wielbicieli tuńczyka polecam pastę z tuńczyka z jajkiem.
Smacznego!