Papryki faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiem

Papryki faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiemPapryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem i cukinią

Bardzo smaczne, z dodatkiem zdrowej kaszy jaglanej, cukinii i kurczaka faszerowane papryki. Idealne dla całej rodziny na obiad. Ciekawa propozycja podania czegoś pożywnego.

Papryki nadziewane kaszą jaglaną i kurczakiem

Składniki:

  • 5 czerwonych papryk
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 nieduża cukinia
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2/3 szklanki passaty pomidorowej (lub pomidorów z puszki)
  • 1/4 szklanki startego sera np. mozzarella
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • pieprz

Kurczaka pokroić w niewielką kosteczkę, oprószyć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, wymieszać z 2 łyżkami oliwy.

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, po czym wrzucić na lekko osolony wrzątek (ok. 3/4 szklanki wody) i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem do wchłonięcia całej wody, ok. 15 minut.

Papryki pokroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. W dużym garnku zagotować wodę i na wrzątek wrzucić papryki. Zblanszować je ok. 3 minut, po czym przelać zimną wodą. Dwie połówki pokroić w niewielką kosteczkę, resztę połówek ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

Farsz do paprykW głębokiej patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty czosnek i pokrojoną paprykę, dodać mięso i wszystko razem smażyć kilka minut. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dorzucić do mięsa, razem smażyć kolejnych kilka minut. Wlać passatę pomidorową, dodać kaszę jaglaną, wszystko wymieszać doprawiając do smaku.

Farszem nadziewać połówki papryk, na wierzch ułożyć starty ser i opcjonalnie listki tymianku lub oregano.

Papryki faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiem wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec ok. 25-30 minut do zarumienienia.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Burgery z łososia i szpinaku
Burgery z łososia i szpinaku

Burgery z łososia i szpinaku, z dodatkiem kaszy jaglanej Przepyszne, uwielbiane przez dzieci, burgery z łososia i szpinaku. Robi się...

Zamknij