Pancakes
Pancakes z mascarpone i owocami
Pancakes to tradycyjne amerykańskie naleśniki. Są one jednak nieco grubsze, niż nasze polskie. Amerykanie jedzą je na śniadanie, zawsze na słodko, np. z syropem klonowym.
Przepis na pancakes jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy i przygotowań. Tradycyjne robi się na bazie maślanki i takie też Wam prezentuję.
- 2 szklanki maślanki (ewentualnie kefiru)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g masła
Masło roztopić. Do miski wbić jajka, lekko rozbić je mikserem. Dodać maślankę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Na koniec wlać rozpuszczone i przestudzone masło, zmiksować. Rozgrzać patelnię (polecam niedużą, o średnicy ok. 20-24 cm) i wlewać na nią porcję (np. łyżką do zupy) ciasta. Ciasto wlewamy na suchą patelnię (najlepiej więc, by była nieprzywieralna). Gdy na powierzchni ciasta zrobią się bąbelki i będzie widać, że ciasto jest już „zwarte”, naleśnika należy przerzucić na drugą stronę. Pancakes smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
- serek mascarpone
- świeże owoce (borówki, jagody, maliny, truskawki, brzoskwinie, morele, wiśnie)
Każdego pancakes smarować serkiem mascarpone, przekładać świeżymi owocami. Ja zrobiłam z nich wieżę. Wyglądała znakomicie i tak też smakowała.
Pancakes można też podawać polane syropem klonowym lub płynnym miodem, z dżemem, nutellą… Wszystko zależy od Waszej wyobraźni 🙂
Smacznego!