Owsianka waniliowa
Waniliowa owsianka na mleku
Płatki owsiane to bogactwo witamin i minerałów. Spośród wielu zbóż, mają najwięcej białka i aminokwasów. Są rewelacyjne na pamięć, koncentrację, poprawiają nastrój, przeciwdziałają zmęczeniu. Wspomagają one również układ pokarmowy i przemianę materii, a po zjedzeniu na długo czujemy się syci.
Waniliowa owsianka na mleku to moja propozycja dla lubiących zupy i/lub przetwory mleczne. Często zamiast musli lub granoli na śniadanie robię sobie „cieplejszą” wersję podobnego posiłku. Płatki owsiane na mleku to pełnowartościowy posiłek, bardzo zdrowy i smaczny. Dodatki do tradycyjnej wersji możecie wybierać sami. Mogą to być suszone owoce i bakalie, a w sezonie proponuję owsiankę ze świeżymi owocami, jak np. truskawki, maliny, jagody czy borówki. Owsianka z owocami jest przepyszna!
- 350 ml mleka
- 5 łyżek płatków owsianych zwykłych
- kawałek laski wanilii
- łyżka cukru lub miodu do smaku
Mleko wlać do rondla i podgrzać, w tym czasie wydłubać z laski wanilii ziarna i dorzucić do mleka. Płatki owsiane wrzucić na gorące mleko, zagotować i gotować niemal cały czas mieszając (owsianka niestety lubi się przypalać) przez ok. 5-8 minut (można nieco krócej, ale ja wolę, gdy owsianka jest dość „kleista”). Pod koniec dosłodzić do smaku.
Owsiankę przelać na głęboki talerz lub do miseczki, podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!