Naleśniki z pieczarkami
Naleśniki z pieczarkami i serem
Naleśniki z pieczarkami to pomysł mojej babci. Ona dodatkowo obtacza je w jajku i bułce i smaży (jak krokiety) na złoto. Ja wolę wersję ligt.
Składniki na ok. 4-6 sztuk:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki gazowanej wody
- szczypta soli
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju
Jaja zmiksować (mikserem lub trzepaczką), dodać sól, mąkę, mleko i wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto powinno być dość rzadkie, by się dobrze rozprowadzało na patelni. Odstawić na ok. 30-60 minut, by „odpoczęło”. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki smarując wcześniej patelnię oliwą (ja dodaję 1-2 łyżki oliwy do ciasta i smażę naleśniki na teflonowej nieprzywierającej patelni bez użycia już oliwy).
- ok. 20 sztuk średnich pieczarek
- ok. 100 g startego sera (żółtego lub mozzarella)
- świeży tymianek (opcjonalnie)
- pieprz
- sól
- 1 łyżka oleju
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy obrane i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażymy do odparowania wody. Przyprawiamy solą i dość sporą ilością pieprzu (powinny być dość pikantne).
Na usmażone naleśniki nakładamy pieczarki, na to starty ser, tymianek i zwijamy wedle uznania. Można podawać z sosem beszamelowym z dodatkiem np. sera, ostrej papryki, chrzanu lub po prostu z ostrym keczupem.
Smacznego!