Muffinki ze śliwkami
Muffinki ze śliwkami
W tym roku robiłam te muffinki pierwszy raz. Już wiem, że to nie jest mój ostatni raz, bo muffinki ze śliwkami są obłędne! Idealnie słodziutkie, z lekko kwaskowymi śliwkami, puszyste, mięciutkie – takie, jakie muffinki być powinny! Te są idealne nawet na drugi dzień.
Składniki na ok. 16 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- ok. 10 śliwek węgierek
W jednej misce wymieszać ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce trzepaczką rozbełtać jajka, dodać śmietanę i olej i wymieszać to razem. Jednym ruchem wsypać suche składniki do mokrych. Wymieszać je krótko – tylko do połączenia się składników. Wymyte śliwki pokroić na mniejsze kawałki (ćwiartki lub mniejsze) i dorzucić do ciasta. Wymieszać. Ciasto nakładać do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami do ok. 3/4 ich pojemności.
Ponadto:
- kilka łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżka cynamonu (opcjonalnie)
Cukier wymieszać z cynamonem (ten można pominąć) i posypką posypać muffinki ze śliwkami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 25 minut do zarumienienia i tzw. suchego patyczka.
Muffinki ze śliwkami wyjąć z piekarnika i po ok. 2-3 minutach przełożyć je do wystygnięcia na kratkę.
Smacznego!