Muffinki piernikowe

muffinki piernikowe z powidłamiMuffinki piernikowe z powidłami

Muffinki piernikowe pierwszy raz zrobiłam już w listopadzie. Świąteczne dekoracje w sklepach sprawiły, że miałam ochotę nieco zbliżyć się do Świąt. Smak muffinków piernikowych z powidłami sprawił, że poczułam to, co chciałam! Są mocno pachnące piernikiem, a dodatek powideł sprawia, że z każdym kęsem chce się następnego!

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru (można wymieszać lub zamienić na ciemny, trzcinowy)
  • 1 łyżka przyprawy do piernikamuffiny piernikowe z powidłami
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 250 g powideł śliwkowych

W jednej misce wymieszać ze sobą: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika.

W drugiej misce roztrzepać trzepaczką jajko, dodać olej, mleko, jogurt i płynny miód.

Wszystkie suche składniki przesypać do miski z mokrymi składnikami i wszystko wymieszać ze sobą łyżką (nie musi być dokładnie). Ciasto powinno być dość gęste, ale powinno spadać z łyżki po nabraniu.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i do każdej włożyć ok. 1 łyżkę ciasta na muffinki piernikowe (mniej więcej połowę całości ciasta). Do każdej muffinki wkładać po łyżeczce powideł śliwkowych lekko wpychając je wgłąb ciasta już wyłożonego. Pozostałym ciastem przykryć powidła śliwkowe – po jednej łyżce na babeczkę.

muffinki z powidłami   muffinki piernikowe

Muffinki piernikowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół) i piec ok. 20-23 minut do zarumienienia. Muffinki piernikowe mogą pękać podczas pieczenia ale w smaku zostaną obłędne.

Muffinki piernikowe delikatnie wyjąć z foremki i ustawić na blaszce do wystudzenia.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
kakaowy torcik bezowy z likierem
Kakaowy torcik bezowy

Kakaowy torcik bezowy z kremem z Bailey's Zakochałam się w tym połączeniu smaków! Kakaowe chrupiące bezy i krem z likierem...

Zamknij