Marchewka na gęsto
Marchewka na gęsto
Pamiętacie ten smak z dzieciństwa? Ja TAK! Uwielbiałam i uwielbiam nadal marchewkę na gęsto! Był to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu na ciepło, zaraz obok buraczków zasmażanych.
Moja mama robiła marchewkę na gęsto na skrzydełkach z kurczaka. Ja prezentuję Wam szybszą wersję, bezmięsną.
Marchewka na gęsto jest wspaniałym dodatkiem do dań obiadowych, gdzie mamy ziemniaki i jakieś mięso. Gotowana marchewka jest bardzo zdrowa i smaczna.
Składniki:
- 1 kg marchwii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz
- 1-2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
Marchewkę obrać, wymyć i pokroić w kostkę (o boku do 1 cm). Wsypać ją do garnka i wlać nieco wody (ok. 1/2 szklanki). Dodać sól, cukier i pieprz, zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować ok. 10-15 minut do miękkości (chyba, że wolicie bardziej miękką – wtedy należy gotować chwilę dłużej).
Pod koniec dodać masło.
Do osobnej szklanki wlać nieco wody i wymieszać ją dokładnie z mąką, tak aby nie było grudek. Mąkę z wodą wlać do garnka z marchewką na gęsto (można przez małe sitko, by nie było grudek), zagotować i po ok. 2 minutach marchewka na gęsto jest gotowa do jedzenia. Zamiast zaklepki z mąki można dodać nieco słodkiej śmietanki.
Smacznego!