Makaron ze szparagami i krewetkami
Makaron ze szparagami i krewetkami
Wykwintne, niecodzienne danie z dodatkiem afrodyzjaków 😉 Makaron ze szparagami i krewetkami to wbrew pozorom obiad, na jaki może sobie każdy pozwolić. Zarówno szparagi jak i krewetki są bez problemu dostępne i w optymalnej cenie. Obiad taki zachwyci najbardziej wymagających 🙂
- 10 krewetek (mogą być mrożone)
- 10 zielonych szparagów
- 160 g makaronu
- 1 ząbek czosnku
- kawałek papryczki chilli
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany 12% (lub śmietanki kremówki 30%)
- woda z gotującego się makaronu (ok. 1/2 szklanki)
- 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Krewetki oczyścić (mrożone wcześniej rozmrozić i osuszyć), szparagi obrać (odłamać zdrewniałe końcówki i obrać lekko) i pokroić na mniejsze kawałki (2-3 cm).
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
W głębokiej patelni roztopić masło i wrzucić na nie posiekaną papryczkę chilli oraz zmiażdżony ząbek czosnku (czosnek ma jedynie uwolnić aromat, później należy go wyjąć z dania). Dodać krewetki i smażyć je po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Gdy będą zarumienione, dolać nieco wody z gotującego się makaronu i wrzucić pokrojone szparagi (oprócz główek), wyjąć czosnek. Całość dusić kilka minut do miękkości, po czym na 1-2 minutę przed końcem dorzucić główki szparagów. Do sosu wlać śmietankę kremówkę i doprawić go solą i pieprzem.
Do sosu dorzucić ugotowany i odcedzony makaron, całość wymieszać i przełożyć na talerze. Makaron ze szparagami i krewetkami udekorować posiekanym koperkiem.
Smacznego!