Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami i rukolą
Genialny przepis na naprawdę szybki obiad! Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami, z dodatkiem świeżej rukoli to bogactwo smaków i aromatów. Najważniejsze jednak jest to, że taki obiad można zrobić naprawdę szybko.
Składniki na 2 porcje:
- 180 g ulubionego makaronu (np. penne)
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 8-10 sztuk pomidorów suszonych z zalewy
- 2 garście rukoli
- kilka oliwek zielonych (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- ok. 5 łyżek oliwy z oliwek lub oliwy z zalewy suszonych pomidorów
- 3 łyżki parmezanu
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę z oliwek (można też dodać oliwy z suszonych pomidorów) i wrzucić na nią przeciśnięty czosnek. Podgrzać, nie rumienić czosnku. Pomidory suszone pokroić w paski i dodać na patelnię. Wrzucić również przekrojone na pół oliwki. Wszystko dusić ok. 2-3 minut.
Ugotowany makaron (bez przelewania go zimną wodą) od razu wrzucić na patelnię do suszonych pomidorów, wymieszać, aby oliwa pokryła makaron, po czym dodać odlanego z sosu tuńczyka. Całość podgrzać, ale nie za długo, aby tuńczyk nie „rozleciał” się na zbyt drobne części. Wyłączyć grzanie pod patelnią i wrzucić wymytą rukolę. Całość wymieszać krótko i przełożyć na talerze. Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami posypać startym serem.
Smacznego!