Makaron z tuńczykiem i pomidorami
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
Kolejny pomysł na szybki obiad. Makaron z tuńczykiem i pomidorami robi się tak długo, jak długo gotuje się makaron. Danie nie wymaga pracy, ale efekt jest zachwycający. Ja osobiście uwielbiam wszelkie sosy na bazie pomidorów, a tutaj dodatek ryby sprawia, że makaron jest delikatny, a zarazem intensywny w smaku. Makaron z tuńczykiem można również zrobić bez dodatku pomidorów, zastępując je innymi składnikami.
W innych miejscach są przepisy na makaron z samymi pomidorami, z mięsem mielonym, z kiełbasą. Poniższy przepis jest dla tych, którzy kochają ryby, w tym tuńczyka.
Składniki na 2 porcje:
- 180 g makaronu (penne, farfalle, tagliatelle)
- 1 puszka pomidorów (lub ze 4-5 świeżych, najlepsze są podłużne)
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- chilli (opcjonalnie)
- ulubione zioła, np. bazylia, oregano
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, ale nie przelewać go zimną wodą.
W rondlu lub głębokiej patelni podgrzać odrobinę oleju i poddusić na nim posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty czosnek. Wlać pomidory z puszki i zredukować sos. Gdy pomidory osiągną konsystencję gęstego sosu, dodać odlanego z sosu tuńczyka. Starać się nie rozwarstwić go za bardzo, gdyż lepiej smakuje, gdy jest w kawałkach (można go dodać nawet na samym końcu, po wymieszaniu makaronu z sosem). Sos pomidorowy przyprawić solą i pieprzem, a dla lubiących ostre dania – również chilli. Dodać zioła. Do sosu dorzucić odcedzony makaron i wszystko dokładnie wymieszać, aby makaron pokrył się sosem.
Makaron z pomidorami i tuńczykiem podawać gorący; można posypać go ulubionym serem (np. pecorino, parmezan).
Smacznego!