Makaron z tuńczykiem

makaron-z-tuńczykiem-i-oliwkamiMakaron z tuńczykiem, oliwkami, kaparami, pietruszką

Pomysł na szybki i smaczny obiad. Niemal zawsze mam w szafce zapas wszystkich składników, więc nie mając pomysłu na nic innego, mogę zawsze zrobić taką wersję makaronu z tuńczykiem. Właściwie nie ma przy nim zbyt wiele pracy, bo tuńczyk wyjmujemy z puszki, a pozostałe składniki ze słoików. Wystarczy jedynie ugotować makaron 🙂 Do tego dania polecam zainwestować w bardzo dobry makaron i bardzo dobry tuńczyk. Są to kluczowe składniki tego dania i muszą być najwyższej jakości.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu (np. tagliatelle)
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • kilka oliwek (zielone lub czarne)
  • kilka sztuk pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwekmakaron z tuńczykiem

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Na rozgrzanej oliwie (polecam dodać oliwę chilli) na patelni lub w rondlu podsmażyć przeciśnięty czosnek i posiekaną drobno cebulkę. Zeszklić. Dodać tuńczyka (można też trochę sosu z puszki) oraz makaron. Wymieszać. Dorzucić oliwki, kapary i pokrojone w paski suszone pomidory. W razie potrzeby można dodać trochę więcej oliwy z oliwek lub np. oliwy z pomidorów suszonych. Makaron z tuńczykiem przełożyć na głęboki talerz, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać od razu.

Dla wielbicieli sosów pomidorowych polecam wersję makaronu z tuńczykiem i pomidorami.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Sałatka z makaronem, rukolą, gruszką i serem pleśniowym
Sałatka z makaronem, rukolą, gruszką

Sałatka z makaronem, rukolą, gruszką i serem pleśniowym Pyszna i pożywna sałatka z makaronem, wyrazistą i nieco ostrą rukolą, świeżą,...

Zamknij