Makaron z szynką
Makaron z szynką i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym
Bardzo proste danie, które zachwyca smakiem. Do zrobienia w kilka minut – czas uzależniony jest od czasu gotowania makaronu. Makaron z szynką w sosie śmietankowym jest smaczny i bogaty w aromaty. Prawdę mówiąc, nie miałam kompletnie pomysłu, co zrobić na obiad, a miałam mało czasu. W lodówce był kawałek szynki, a pozostałe składniki są u mnie niemal zawsze. Danie wyszło bardzo smakowite. Niestety nie zostało nic na dokładkę…
Składniki na 2 porcje:
- ok. 160 g makaronu (u mnie tagliatelle)
- 10-20 g szynki gotowanej
- kilka pomidorów suszonych z zalewy
- 150 ml śmietany kremówki
- kilka listków świeżej bazylii
- 1/2 cebuli
- 4 łyżki startego parmezanu
- kilka łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Szynkę pokroić w cienkie paski, pomidory z zalewy również. Cebulę posiekać drobno. Na rozgrzanej oliwie poddusić cebulę, dodać pokrojone w paski suszone pomidory i razem chwilę smażyć. Wlać śmietanę kremówkę (najlepiej, aby była w temperaturze pokojowej), dodać sól i pieprz do smaku. Dodać pokrojoną w paski szynkę oraz starty ser (połowę). Wrzucić makaron i posiekaną drobno bazylię. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Makaron z szynką wykładać na talerze, posypać resztą startego parmezanu, podawać gorący.
Smacznego!