Makaron z pesto z suszonych pomidorów
Makaron z pesto z suszonych pomidorów
Robiłam niedawno makaron z domowym pesto bazyliowym, a teraz pora na makaron z pesto z suszonych pomidorów. Domowe pesto z suszonych pomidorów jest milion razy lepszy niż kupne pesto, bynajmniej wiemy, co jest w środku 😉
Składniki na 2 porcje:
- 200 g ulubionego makaronu (penne, rigatoni, tagliatelle…)
- ok. 10 szt suszonych pomidorów z zalewy
- garść orzeszków piniowych lub ziaren słonecznika (robiłam obie wersje i obie są bardzo smaczne)
- 40 g sera parmezan
- garść listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml dobrej oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Orzeszki piniowe (słonecznik) podprażyć na suchej patelni do zarumienienia. Listki bazylii oderwać z łodyżek, wymyć. Ser pokroić na mniejsze kawałki. Ząbek czosnku obrać ze skórki.
Wszystkie składniki (oprócz oczywiście makaronu) umieścić w malakserze i zmiksować na pastę ale tak, aby wyczuwalne były drobinki. Pesto z suszonych pomidorów doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, ale nie przelewać go zimną wodą, tylko od razu wrzucić do garnka, w którym się gotował, dodając do makaronu pesto z suszonych pomidorów. Całość dokładnie ze sobą wymieszać, aby makaron idealnie został pokryty przez sos, a ser lekko się rozpuścił.
Makaron z pesto z suszonych pomidorów przełożyć na głębokie talerze, podawać gorący.
Smacznego!