Makaron z kurczakiem i dynią
Makaron z kurczakiem i dynią
Kolejne danie z wykorzystaniem przepysznego jesiennego warzywa – DYNI: makaron z kurczakiem i dynią. Szybko, smacznie, zdrowo.
Składniki na 2 porcje:
- 160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne)
- 1 nieduża pierś z kurczaka
- kawałek dyni (najlepsza odmiany Hokkaido)
- kilka gałązek świeżego tymianku (można zastąpić szałwią lub rozmarynem)
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki startego sera parmezan lub grana padano
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odlać ok. 1/4 szklanki wody z gotującego się makaronu.
Kurczaka wymyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor.
Dynię można przygotować na kilka sposobów:
- upiec ją w piekarniku, jak w przepisie na puree dyniowe
- obrać ze skórki, pokroić w kostkę i poddusić na odrobinie masła lub oleju, podlewając nieco wodą.
W tym przepisie skorzystałam z drugiego sposobu, zamiast zwykłej wody z kranu podlałam wodą z gotującego się makaronu.
Do dyni (na patelnię) dodać kurczaka, pozostałą część masła i wsypać ugotowany (bez przelewania zimną wodą) makaron oraz 2 łyżki sera parmezan. Wszystko razem wymieszać, podlewając w razie potrzeby wodą z makaronu. Przyprawić do smaku solą i odrobina pieprzu.
Makaron z kurczakiem i dynią wyłożyć na talerze, dodać świeże zioła i świeżo starty parmezan.
Smacznego!