Makaron z dynią i rukolą
Makaron z dynią i rukolą
Proste i bardzo smaczne danie obiadowe, najlepiej smakujące wczesną jesienią, gdy stoły straganowe uginają się pod pięknymi dyniami. Delikatna dynia i wyrazista rukola super się uzupełniają w tym daniu.
Składniki na 2 porcje:
- 160 g makaronu (np. pappardelle)
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni (u mnie Hokkaido)
- 2 garście rukoli
- 2 plastry sera feta
- 2 łyżki suszonych pestek dyni
- 2 łyżki masla
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.
Dynię (obraną i pokrojoną w kostkę) wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, chwilę podsmażyć, po czym dolać do niej ok. 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu. Dusić kilka minut, gdy nieco zmięknie (ale powinna być nadal lekko chrupiąca w środku).
Rukolę wymyć, ser feta pokroić w kostkę.
Makaron odlać i przerzucić go z powrotem do garnka, odlewając ok. 1/2 szklanki wody, by rozrzedzić sos. Do makaronu dodać rukolę, ser feta i podduszoną dynię, a także pestki dyni. Wszystko razem wymieszać (niezbyt długo, jedynie do momentu, aż rukola zwiędnie), w razie konieczności dolewając nieco wody z makaronu. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.
Makaron z dynią wyłożyć na talerze, podawać od razu.
Smacznego!