Makaron z cukinią i makrelą wędzoną
Makaron z cukinią i makrelą wędzoną
Połączenie tych dwóch składników: makreli wędzonej i cukinii wydało mi się dość dziwne, zwłaszcza w wersji na ciepło! Ale gdy już zrobiłam ten obiad, okazał się być on strzałem w dziesiątkę. Makaron z cukinią i makrelą wędzoną to prosty i szybki przepis na bardzo smaczny i przede wszystkim zdrowy obiad.
Składniki na 2 porcje:
- 160 g ulubionego makaronu
- 1 nieduża makrela wędzona
- 1/2 niedużej cukinii
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- świeży tymianek lub inne ulubione zioła
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, a w międzyczasie przygotować sos.
Makrelę wędzoną pozbawić ości i skóry. Rozdrobnić ją nieco (ale tak, aby kawałki nie były zbyt małe, by się nie rozpadła w daniu).
Cukinię wymyć i pokroić w półplasterki lub ćwiartki. Na łyżce masła podsmażyć chwilę cukinię, po czym wlać do niej chochlę wody z gotującego się makaronu. Dusić kilka minut do miękkości.
Jajko roztrzepać, dodać do niego serek mascarpone i przyprawy oraz zioła, dokładnie wymieszać i wlać do gotującej się cukinii. Na koniec do sosu dodać wędzoną makrelę i delikatnie wszystko wymieszać.
Do sosu dodać ugotowany makaron (bez przelewania go zimną wodą), wymieszać i wyłożyć na talerze.
Makaron z cukinią i makrelą wędzoną podawać od razu po przygotowaniu z dodatkiem świeżych ziół.
Smacznego!