Makaron z cukinią i boczkiem
Makaron z cukinią i boczkiem
Makaron z cukinią i boczkiem wędzonym to podobna wersja do makaronu carbonara, jednakże nieco zdrowsza – bo z dodatkiem cukinii. Sos jest jednak bardzo podobny, jednak tym razem zamiast śmietanki kremówki użyłam serka mascarpone, który idealnie pasuje do tego typu sosów.
Zamiast mieszanki mascarpone i jajka można dodać ok. 150 ml śmietanki kremówki.
Składniki na 2 porcje:
- ok. 150 g makaronu spaghetti (lub innego ulubionego)
- ok. 100-120 g boczku wędzonego w kawałku
- 1/2 cukinii
- 1 czubata łyżka serka mascarpone
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie, powinien być al dente. Zachować ok. 1/2 szklanki wody z ugotowanego makaronu.
W międzyczasie przygotować sos:
Boczek pokroić w kostkę, usunąć ewentualne chrząstki i skórę i podsmażyć na patelni. Cukinię wymyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (bez obierania). Dodać do podsmażonego boczku, dodać też łyżkę masła. Całość dusić, dolewając odrobinę wody z gotującego się makaronu.
Jajko roztrzepać, dodając do niego serek mascarpone, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Wlać nieco wody z gotującego się makaronu (gorącej), aby serek się rozpuścił.
Odlany (bez przelewania zimną wodą!) makaron przełożyć na patelnię do boczku i cukinii, wymieszać i wlać przygotowany sos. Wszystko mieszać, aż sos zgęstnieje (powinien być jednak jeszcze lekko płynny), w razie potrzeby dolać nieco wody z ugotowanego makaronu.
Jeśli zdecydujecie się użyć śmietanki kremówki, należy wlać ją do boczku i podduszonej cukinii z odrobiną wody z gotującego się makaronu. Gdy sos zacznie gęstnieć, dorzucić ugotowany makaron, całość wymieszać i podawać.
Makaron z cukinią i boczkiem przełożyć na talerze, podawać od razu.
Smacznego!