Łosoś w migdałach
Łosoś w migdałach
Uwielbiam łososia! To ryba, która ma niesamowity, wyrazisty smak i aromat, a zarazem jest bardzo zdrowa. Pieczony łosoś w migdałach jest daniem szybkim do przygotowania i wymagającym niewiele pracy.
Łosoś to dość tłusta ryba, jednak nawet osoby na diecie nie powinny jej wykluczać ze swojego jadłospisu, gdyż jest jedną z najzdrowszych ryb. Zawiera ogromną ilość witamin, minerałów oraz kwasy omega, które są paliwem dla naszego organizmu.
Pieczony łosoś w migdałach zapewne posmakuje każdemu. Delikatna, soczysta, aksamitna ryba i do tego chrupiące, lekko przyrumienione płatki migdałów. Genialne danie!
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z łososia (po ok. 150 g)
- ok. 50 g płatków migdałów
- oliwa z oliwek (3 łyżki)
- sok z cytryny (2 łyżki)
- sól
- pieprz
Filety z łososia wymyć, osuszyć, pozbawić skóry i ewentualnych ości. Każdy kawałek ryby oprószyć lekko solą, pieprzem, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Rybę odstawić na ok. 30 minut do zamarynowania do lodówki.
Łososia obtoczyć w płatkach migdałów, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego do 190oC piekarnika i piec ok. 15-17 minut. Nie piec go dłużej, gdyż zbyt długie pieczenie wysuszy łososia w migdałach, a zależy nam jednak na jego soczystości.
Łosoś w migdałach dobrze komponuje się z kaszą jaglaną lub np. cytrynowym kuskus i sałatką z rukoli.
Smacznego!