Leczo

leczo z cukinią i kiełbasąLeczo z cukinii

Najlepsza potrawa na lato!!! Leczo mogę jeść nie tylko miskami, ale i garnkami! Uwielbiam te lekko chrupiące warzywa, przenikające się intensywne smaki! Leczo może być wegetariańskie lub z dodatkiem kiełbasy. Można je podawać jako odrębne danie (np. z bagietką) lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych czy mięs.

leczo z cukiniiLeczo to potrawa węgierska, jednak znają ją też Słoweńcy, Ukraińcy, Niemcy, Czesi, Austriacy i Izraelczycy. Tam przygotowuje się pomidory z papryką, cebulą, wędzoną słoniną. W Polsce leczo bardziej przypomina ratatouille i opiera się na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach.

Nie ważne jednak, skąd pochodzi, ważne, że jest tak pyszne, że z ugotowanego dużego garnka nie zostało już nic 🙁

Składniki:

  • 1 duża cukinia (lub kilka mniejszych) – ok. 1 kg
  • 1 spora papryka (różne kolory)
  • 250 g pieczarek
  • kilka sztuk fasolki szparagowej (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 2 średniej długości kiełbasyskładniki na leczo
  • 1 puszka pomidorów (można użyć kilku sztuk świeżych)
  • koncentrat pomidorowy
  • ząbek czosnku
  • papryka słodka i ostra (można dać papryczkę chilli)
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wszystkie warzywa dokładnie wymyć. Z cukinii zdjąć grubą skórę i wydrążyć pestki (z małych cukinii nie trzeba). Pokroić w niezbyt małą kostkę (ok. 1-1,5 cm). Paprykę pozbawić nasion i pokroić w podobnej wielkości kostkę. Pieczarki obrać i posiekać w plasterki. Z kiełbasy zdjąć skórę (jeśli jest twarda) i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową pokroić w kawałki ok. 2 cm.

leczoNa rozgrzanym oleju przesmażyć przeciśnięty czosnek i posiekaną w pióra cebulę. Dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody. Wrzucić do garnka z odrobiną wody na dnie (nie za dużo, bo cukinia też puści wodę). Na tej samej patelni przesmażyć kiełbasę oraz paprykę. Wrzucić do garnka. Do garnka wrzucić również cukinię. Zalać pomidorami z puszki (jeśli wolicie bardziej wodniste leczo, można dodać dwie puszki). Warzywa gotować razem dość krótko (ja osobiście wolę chrupiące warzywa, więc gotuję je krótko). Dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, chilli i pozostałe przyprawy do smaku.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe Najlepsze ciasto marchewkowe, jakie miałam okazję jeść! Jest po prostu przepyszne! Wilgotne, długo zachowujące świeżość, odpowiednio słodkie, z...

Zamknij