Łazanki z kapustą i grzybami

łazanki z kapustą i grzybamiŁazanki z kapustą i grzybami

Latem, gdy dostępna jest młoda kapusta, uwielbiam robić łazanki z młodą kapustą, pieczarkami i papryką oraz kiełbasą. Zimą z kolei można zrobić łazanki z kiszoną kapustą lub z białą kapustą.

Tym razem, z uwagi na posiadanie białej kapusty w sporej ilości w lodówce, postanowiłam zrobić właśnie łazanki z kapustą i grzybami.

Składniki:łazanki z białą kapustą i grzybami

  • 150 g makaronu (najlepiej typu łazanki)
  • 400 g białej kapusty
  • 100 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • olej
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Grzyby zalać wrzątkiem, w tej wodzie następnie je lekko wymyć (zapewne nie były myte przed suszeniem) i ponownie zalać świeżym wrzątkiem (tej wody już nie wylewać).

W bardzo dużej patelni lub w woku rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić na niego posiekaną drobno cebulę. Zeszklić. Grzyby odcedzić z wody, pokroić je drobniej i dorzucić do cebuli.

biała kapusta z grzybami   kapusta smażona z grzybami

Kapustę poszatkować, przelać ją wrzątkiem, po czym dodać do cebuli i grzybów na patelnię, wlewając również wodę z moczenia suszonych grzybów, a także ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusić ok. 20-30 minut dodając sól i świeżo zmielony pieprz, kapusta powinna zmięknąć.

W tym czasie można ugotować makaron. Gotujemy go w osolonej wodzie, ale do stopni al dente, nie dłużej, bo makaron jeszcze będziemy podgrzewać na patelni razem z kapustą (więc żeby nie zmiękł za bardzo).

Gdy kapusta będzie już miękka, wrzucić do niej ugotowany makaron. Łazanki z kapustą i grzybami wymieszać krótko podgrzewając, w razie potrzeby – doprawić do smaku.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Curry z dynią i ciecierzycą
Curry z dynią i ciecierzycą

Curry z dynią i ciecierzycą Wspaniałe, jednogarnkowe danie, z lekko indyjskim smakiem i aromatem. Curry z dynią i ciecierzycą, z...

Zamknij