Łazanki z kapustą i grzybami
Łazanki z kapustą i grzybami
Latem, gdy dostępna jest młoda kapusta, uwielbiam robić łazanki z młodą kapustą, pieczarkami i papryką oraz kiełbasą. Zimą z kolei można zrobić łazanki z kiszoną kapustą lub z białą kapustą.
Tym razem, z uwagi na posiadanie białej kapusty w sporej ilości w lodówce, postanowiłam zrobić właśnie łazanki z kapustą i grzybami.
- 150 g makaronu (najlepiej typu łazanki)
- 400 g białej kapusty
- 100 g grzybów suszonych
- 1 cebula
- olej
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- sól
- pieprz
Grzyby zalać wrzątkiem, w tej wodzie następnie je lekko wymyć (zapewne nie były myte przed suszeniem) i ponownie zalać świeżym wrzątkiem (tej wody już nie wylewać).
W bardzo dużej patelni lub w woku rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić na niego posiekaną drobno cebulę. Zeszklić. Grzyby odcedzić z wody, pokroić je drobniej i dorzucić do cebuli.
Kapustę poszatkować, przelać ją wrzątkiem, po czym dodać do cebuli i grzybów na patelnię, wlewając również wodę z moczenia suszonych grzybów, a także ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusić ok. 20-30 minut dodając sól i świeżo zmielony pieprz, kapusta powinna zmięknąć.
W tym czasie można ugotować makaron. Gotujemy go w osolonej wodzie, ale do stopni al dente, nie dłużej, bo makaron jeszcze będziemy podgrzewać na patelni razem z kapustą (więc żeby nie zmiękł za bardzo).
Gdy kapusta będzie już miękka, wrzucić do niej ugotowany makaron. Łazanki z kapustą i grzybami wymieszać krótko podgrzewając, w razie potrzeby – doprawić do smaku.
Smacznego!