Kuskus z awokado i twarogiem
Kuskus z awokado i twarogiem
Prosta, szybka, smaczna i orzeźwiająca sałatka z kuskus z awokado i twarogiem, z dodatkiem pomidorów i świeżej mięty, która idealnie pasuje do tej sałatki i sprawia, że jest ona mocno wiosenna.
Awokado, z uwagi na swoje zdrowotne właściwości, powinniśmy dość często jadać. Tak samo kaszę. Może i kuskus nie należy do kaszy o największych właściwościach zdrowotnych, ale jest ona kaszą ekspresową i możemy z niej wyczarować szybkie i świetne dania, zwłaszcza sałatki.
Składniki:
- 1/2 szklanki kuskus
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- 150 g twarogu (u mnie półtłusty)
- garść listków świeżej mięty
- 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Kaszę kuskus wsypać do miski i zalać wrzątkiem odrobinę ponad powierzchnię kaszy, posolić szczyptę i odstawić pod przykryciem do napęcznienia.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, zdjąć skórę i pokroić je w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
Pomidora wymyć i pokroić w kostkę.
Miętę drobno posiekać.
Kaszę rozdrobnić widelcem, dodać pokrojonego pomidora, miętę, awokado, pokruszony twaróg. Całość skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Sałatkę kuskus z awokado i twarogiem odstawić na kilka minut do lodówki.
Zapraszam do próbowania pozostałych przepisów z tą jakże pyszną i zdrową kaszą kuskus.
Smacznego!