Kurczak pieczony z mozzarellą i pomidorami

Kurczak pieczony z mozzarellą i pomidorami i bazyliąKurczak pieczony z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Przepyszny, mięciutki, w aksamitnym sosie kurczak pieczony z mozzarellą i pomidorami. Owy sos tworzy roztopiona mozzarellą z sokiem, jaki puszczają podczas pieczenia pomidory.

Prosty przepis na naprawdę smaczny obiad lub kolację na ciepło. Mało przy nim pracy, a efekt końcowy jest zachwycający.

Składniki:

  • 2-3 piersi z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 pomidory
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Piersi z kurczaka wymyć, osuszyć, oczyścić z błon. Zrobić 3-4 nacięcia (nie przecinając do końca) zwłaszcza grubszych miejscach. Oprószyć solą, świeżo mielonym pieprzem, skropić oliwą z oliwek.

Mozzarellę i pomidory pokroić w plasterki, listki bazylii oderwać od łodyżek.

Na dno naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oliwy, na nią poukładać plasterki pomidorów.

W nacięcia kurczaka powkładać ser mozzarellą oraz listki bazylii. Piersi ułożyć na pomidorach, rozkładając na nich nadmiar sera. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Naczynie wstawić do nagrzanego do 190oC piekarnika i piec ok. 35 minut (czas pieczenia uzależniony jest od grubości filetów).

Kurczak pieczony z mozzarellą i pomidorami    Kurczak z mozzarellą i pomidorami

Kurczak pieczony z mozzarellą i pomidorami podawać do ryżu, makaronu lub kaszy jaglanej. Dobrze smakuje też ze świeżą, chrupiącą bagietką lub focaccią.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
tort kajmakowy
Tort kajmakowy

Tort kajmakowy na orzechowym biszkopcie Tort kajmakowy: orzechowe blaty biszkoptu, nasączone kawą i likierem, przełożone masą śmietanowo-kajmakową i do tego...

Zamknij