Kurczak pieczony z mozzarellą i pomidorami
Kurczak pieczony z mozzarellą, pomidorami i bazylią
Przepyszny, mięciutki, w aksamitnym sosie kurczak pieczony z mozzarellą i pomidorami. Owy sos tworzy roztopiona mozzarellą z sokiem, jaki puszczają podczas pieczenia pomidory.
Prosty przepis na naprawdę smaczny obiad lub kolację na ciepło. Mało przy nim pracy, a efekt końcowy jest zachwycający.
Składniki:
- 2-3 piersi z kurczaka
- 1 kulka mozzarelli
- 2 pomidory
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Piersi z kurczaka wymyć, osuszyć, oczyścić z błon. Zrobić 3-4 nacięcia (nie przecinając do końca) zwłaszcza grubszych miejscach. Oprószyć solą, świeżo mielonym pieprzem, skropić oliwą z oliwek.
Mozzarellę i pomidory pokroić w plasterki, listki bazylii oderwać od łodyżek.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oliwy, na nią poukładać plasterki pomidorów.
W nacięcia kurczaka powkładać ser mozzarellą oraz listki bazylii. Piersi ułożyć na pomidorach, rozkładając na nich nadmiar sera. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Naczynie wstawić do nagrzanego do 190oC piekarnika i piec ok. 35 minut (czas pieczenia uzależniony jest od grubości filetów).
Kurczak pieczony z mozzarellą i pomidorami podawać do ryżu, makaronu lub kaszy jaglanej. Dobrze smakuje też ze świeżą, chrupiącą bagietką lub focaccią.
Smacznego!