Krem z marchwi

zupa krem z marchwiZupa – krem z marchwi z imbirem

To pomarańczowe warzywo składa się aż w 90% z wody! Pozostała część to składniki odżywcze, mineralne i witaminy. Marchew można jeść w nieograniczonych ilościach. Można ją spożywać na surowo (samą, w sałatkach / surówkach, w sokach i koktajlach), gotowaną (jako dodatek do dania głównego), pieczoną (do ciast i deserów). Ja tym razem postawiłam na zupę, która w chłodniejsze dni jest świetna – mocno rozgrzewa.

Składniki na 4 porcje:

  • ok. 7 sztuk średniej wielkości marchewek
  • 2 ziemniaki (opcjonalnie)
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki startego imbiru lub ok. 4 cm świeżego
  • 1-1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kawałeczek papryczki chilli (opcjonalnie, może być chilli w proszku)
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • sól
  • pieprz

krem z marchwiW rondlu podgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodać obrane i pokrojone w talarki marchewki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać rosołem ok. 1 cm ponad warzywa. Gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw. Ostudzić i zmiksować blenderem na gładki krem (gorący może stępić ostrze blendera).

Dodać imbir, sok z cytryny, chilli (jeśli wolicie bardziej ostrą) oraz sól i pieprz do smaku.

Krem z marchwi podawać z grzankami, śmietaną lub pestkami dyni.

Jeszcze bardziej rozgrzewa krem z marchwi z imbirem i pomarańczą, który polecam.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
makaron z pesto z buraków pieczonych
Makaron z pesto z buraków

Makaron z pesto z buraków pieczonych Buraki są tak zdrowe, że przygotowuję je dość często w różnych formach. Ostatnio znudziły...

Zamknij