Krem z marchwi
Zupa – krem z marchwi z imbirem
To pomarańczowe warzywo składa się aż w 90% z wody! Pozostała część to składniki odżywcze, mineralne i witaminy. Marchew można jeść w nieograniczonych ilościach. Można ją spożywać na surowo (samą, w sałatkach / surówkach, w sokach i koktajlach), gotowaną (jako dodatek do dania głównego), pieczoną (do ciast i deserów). Ja tym razem postawiłam na zupę, która w chłodniejsze dni jest świetna – mocno rozgrzewa.
Składniki na 4 porcje:
- ok. 7 sztuk średniej wielkości marchewek
- 2 ziemniaki (opcjonalnie)
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki startego imbiru lub ok. 4 cm świeżego
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kawałeczek papryczki chilli (opcjonalnie, może być chilli w proszku)
- 2 łyżki masła lub oliwy
- sól
- pieprz
W rondlu podgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodać obrane i pokrojone w talarki marchewki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać rosołem ok. 1 cm ponad warzywa. Gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw. Ostudzić i zmiksować blenderem na gładki krem (gorący może stępić ostrze blendera).
Dodać imbir, sok z cytryny, chilli (jeśli wolicie bardziej ostrą) oraz sól i pieprz do smaku.
Krem z marchwi podawać z grzankami, śmietaną lub pestkami dyni.
Jeszcze bardziej rozgrzewa krem z marchwi z imbirem i pomarańczą, który polecam.
Smacznego!