Krem z dyni piżmowej
Krem z dyni piżmowej
Robiłam już krem z dyni Hokkaido i zupę dyniową z mlekiem kokosowym. Tym razem, mając dynię piżmową, która jest aksamitna i nieco słodkawa w smaku, postanowiłam ją użyć do przygotowania kremu z niej. Krem z dyni piżmowej wyszedł genialny.
Zrobiłam krem z dyni pieczonej, ale można też dynię obrać i dodać do gotujących się warzyw bez wcześniejszego jej pieczenia.
Składniki:
- 1 dynia piżmowa o wadze ok. 1,5 kg
- 1-2 marchewki
- 1 ziemniak
- 500 ml bulionu (lub więcej)
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki śmietanki (rzadkiej: 12% lub 30%)
- 1/2 papryczki chilli lub 1/3 chilli w proszku (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Dynię wymyć, przekroić wzdłuż, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cieńsze paski (np. ósemki), ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec ok. 40-60 minut do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórę.
Cebulkę drobno posiekać, marchew i ziemniaka obrać, pokroić w kostkę.
W garnku podgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty czosnek. Dodać pokrojoną marchewkę i ziemniaka oraz chilli. Podsmażyć 1-2 minuty ciągle mieszając, po czym zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw, po czym dodać obraną i pokrojoną w kostkę upieczoną dynię, przyprawy.
Zupę zmiksować na gładki krem dolewając śmietanki. W razie potrzeby dolać więcej bulionu.
Krem z dyni piżmowej podawać z grzankami czosnkowymi (pokrojony w kostkę chleb podsmażyć na maśle z dodatkiem kilku posiekanych na plasterki ząbków czosnku) lub świeżym pieczywem.
Smacznego!