Krem z dyni i marchewki
Krem z dyni i marchewki z dodatkiem cukinii
Przepyszna, rozgrzewająca zupa krem z dyni, marchewki i cukinii. Dodatkiem jest „makaron” z cukinii i marchewki oraz grzanki z domowego chleba smażone na maśle.
Składniki:
- mała dynia (lub 1/2 średniej)
- 3-4 marchewki
- 1/2 cukinii
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- bulion
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić ją w kostkę. Cukinię również pokroić w kostkę, obierając ją wcześniej obieraczką julienne (dekoracyjna obieraczka do robienia pasków) i odkładając na bok powstały „makaron”. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Część obrać również obieraczką julienne. Cebulkę posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać posiekaną cebulkę i przeciśnięty czosnek. Poddusić, nie rumienić. Wrzucić marchewkę, dynię i cukinię oraz przyprawy. Smażyć kilka minut, mieszając.
Całość zalać bulionem (gorącym) jedynie tyle, aby płyn zakrył warzywa. Gotować pod przykryciem ok. 15-20 minut, do miękkości.
Zupę zmiksować na gładki krem.
Makaron z cukinii i marchewki:
Odłożony makaron z warzyw podsmażyć kilka minut na maśle.
Krem z dyni i marchewki wlać do talerzy, ozdobić makaronem z cukinii i marchewki i grzankami, podawać gorący.
Smacznego!