Krem z dyni
Zupa krem z dyni z szafranem
Krem z dyni robię często jesienią, zwłaszcza w okresie Halloween, gdy dostęp do dyni jest ogromny. W sklepach znaleźć można różne jej rodzaje, jednak według mnie najlepsza jest dynia Hokkaido. Z niej też zupa wychodzi najlepsza i ma najładniejszy kolor. A im dynia ma intensywniejszy kolor, tym jest bogatsza we wszystkie składniki mineralne i witaminy. Dynia jest niskokaloryczna i niskotłuszczowa, więc nie ma co zwlekać i zachęcam do ugotowania tej wspaniałej zupy – kremu z dyni!
Zamiast użytego w przepisie szafranu, do zupy można dodać inne przyprawy, np. gałkę muszkatołową, curry czy imbir. Dynia współgra z wieloma rodzajami przypraw.
Jeśli robicie, tak ja i ja co roku, lampion z dyni, wydrążony miąższ śmiało możecie użyć do przygotowania właśnie kremu z dyni! Mamy wtedy dwa w jednym 🙂
- 1 nieduża dynia
- 1 cebula
- bulion warzywny (do 1 litra)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- szczypta szafranu
- sól
- pieprz
Dynię wymyć, obrać ze skóry i wydrążyć z niej pestki. Z dyni Hokkaido nie trzeba zdejmować skóry, jest delikatna. Pestki można wysuszyć i uprażyć, natomiast miąższ bez pestek i resztę dyni pokroić na mniejsze kawałki – w kostkę.
Cebulę posiekać w kostkę, czosnek rozgnieść i również posiekać. W rondlu roztopić masło i wrzucić do niego czosnek i cebulę, chwilę poddusić, nie rumienić. Dodać miąższ z dyni, chwilę razem przesmażyć, po czym zalać bulionem tak, aby całość była przykryta wodą (ale nie za dużo ponad warzywa, aby zupa nie była za rzadka). Całość gotować do miękkości dyni ok. 15 minut. Wystudzić przed blendowaniem (gorąco tępi ostrze blendera). Wszystko dokładnie zblendować na gładki krem. Dodać sól, pieprz i odrobinę szafranu. Jeśli dynia jest bardzo słodka (Hokkaido często jest), du zupy można wcisnąć kilka kropel soku z cytryny.
Krem z dyni podawać gorący z kleksem śmietany, posypany pestkami dyni. Można dodać do niego grzanki lub groszek ptysiowy.
Smacznego!