Krem z białych szparagów
Krem z białych szparagów z mleczkiem kokosowym
Wspaniała, delikatna, aksamitna zupa krem z białych szparagów, z dodatkiem mleczka kokosowego. Szparagi świetnie się połączyły z mleczkiem kokosowym, tworząc idealną przystawkę. Zupa jest bardzo smaczna i zdrowa, a robi się ją bardzo szybko.
Składniki:
- 1,5 pęczka białych szparagów
- 2-3 nieduże ziemniaki
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
- 1/2 szalotki
- bulion lub woda
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić w niewielką kostkę.
Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki, obrać je cienko obieraczką do ziemniaków i pokroić w 2-3 cm kawałki.
W garnku podgrzać oliwę i poddusić na niej posiekaną drobno szalotkę. Po 2 minutach dodać pokrojone ziemniaki, a po kolejnej minucie – szparagi (można zostawić kilka główek szparagów do dekoracji). Wszystko razem chwilę przesmażyć, po czym zalać mleczkiem kokosowym i uzupełnić bulionem (płyn powinien ledwo co zakrywać warzywa). Zupę zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw.
Zupę zmiksować na gładki krem, a następnie przelać przez sitko do drugiego garnka (aby pozbyć się łukowatych części szparagów). Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Główki szparagów do dekoracji ugotować na parze przez 2-3 minuty.
Krem z białych szparagów podawać z kawałkami szparagów lub grzankami. Można posypać natką pietruszki.
Smacznego!