Krem ze szparagów
Krem ze szparagów zielonych z chipsem z parmezanu
Gdy sezon szparagowy w pełni, a szparagi tanie, trzeba trochę poszaleć i najeść się ich „na zapas”. Zdecydowanie bardziej wolę zupę krem ze szparagów zielonych niż z białych. Prezentuję dziś zupę krem wykonaną właśnie z tych warzyw.
Składniki:
- pęczek szparagów zielonych
- 2 ziemniaki (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka lub 1/2 zwykłej cebulki
- kilka liści świeżej bazylii lub natki zielonej pietruszki (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła
- ok. 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- sól
- pieprz
Szparagi dokładnie wymyć. Oderwać twarde, zdrewniałe końcówki (można je odłamać bądź odkroić) i odkroić główki szparagów (ok. 3 cm). Główki odłożyć na bok. Pozostałe części szparaga pokroić na kawałki ok. 2-3 cm. W rondlu roztopić masło i zeszklić na nim posiekany ząbek czosnku i posiekaną cebulkę. Wrzucić pokrojone na kawałki szparagi (bez główek), chwilę przesmażyć. Jeśli dodajecie ziemniaki, wrzucić je na tym etapie, wymyte i pokrojone w kostkę. Zalać bulionem – powinno być go tyle, aby zakrywał wszystkie warzywa. Gotować je do miękkości (ok. 15 minut). Wystudzić, dorzucić liście bazylii lub pietruszki i zmiksować na gładki krem (można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się włókien ze szparagów). Krem ze szparagów doprawić do smaku, wlać śmietankę kremówkę, wymieszać.
Składniki na chipsy z parmezanu:
- ser parmezan
- świeża bazylia lub natka pietruszki (opcjonalnie)
Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (1 łyżka startego parmezanu = 1 chips z parmezanu), połączyć go z posiekanymi ziołami (można ich nie dodawać). Układać po jednej łyżce startego sera na papierze do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika i zapiekać do roztopienia się sera i zarumienienia (ok. 3-5 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić, aby ser stwardniał. Aby uzyskać zwinięty chip, należy po wyjęciu z piekarnika zwinąć lekko papier z chipsem i przytrzymać. Wtedy chips „zastygnie” według wymaganego kształtu.
Zupę wlać do talerzy, udekorować świeżymi ziołami, chipsami z parmezanu, śmietanką, świeżo startym pieprzem. Krem ze szparagów można podać też z grzankami bądź płatkami migdałów uprażonymi na patelni.
Smacznego!