Kluski leniwe z kaszy jaglanej
Kluski leniwe z kaszy jaglanej
Bardzo zdrowe, bardzo smaczne, szybkie do przygotowania kluski leniwe z kaszy jaglanej. Podawać je można na słodko lub na słono. Jako samodzielne danie lub dodatek do dań obiadowych.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki mleka
- ok. 150 g sera (może być twarogowy lub serek do smarowania typu Philadelphia)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5-10 łyżek mąki pszennej (lub ryżowej)
- sól
Kaszę jaglaną bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Mleko zagotować, na wrzątek wrzucić kaszę jaglaną. Przykryć i gotować pod przykryciem ok. 15-20 minut do wchłonięcia całego mleka. Przestudzić.
Kaszę jaglaną wraz z serem umieścić w pojemniku malaksera lub w maszynce do mielenia, zmielić. Do masy dodać mąkę (ilość mąki pszennej uzależniona jest od sera; masę powinno dać się lepić, ale nie może być zbyt gęsta, bo kluski wyjdą twarde; im mniej mąki dodamy, tym lepiej). Wszystko razem zagnieść. Odrywać po kawałku ciasta, rolować wałeczek, a następnie ostrym nożem kroić ukośnie w kawałki.
Kluski leniwe z kaszy jaglanej wrzucać na lekko osolony wrzątek (partiami) i gotować do ich wypłynięcia na powierzchnię.
Można je podawać z bułką tartą zarumienioną z dodatkiem masła na patelni, posypane cukrem trzcinowym lub w wersji na słono, np. z sosem grzybowym, mięsnym.
Smacznego!