Kaszotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kaszotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kaszotto czyli spolszczone risotto 😉 Kaszotto ze szpinakiem = samo zdrowie! Tym razem postawiłam na kaszę jęczmienna wiejską. Kasza o genialnych właściwościach, a do tego dania świetnie pasuje. Można też użyć pęczaku.
- ok. 1/2-1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 3-4 garście świeżego szpinaku
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 plastry sera feta
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka (lub 1/2 cebuli) – opcjonalnie
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
Kaszę wypłukać pod bieżąca wodą i wrzucić ją na osolony wrzątek (ok. 1 szklanki wody). Gotować do miękkości i wyparowania wody.
Szpinak dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, oderwać twarde łodyżki.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Ser feta pokroić w kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z suszonych pomidorów (lub zwykły olej) i podsmażyć na niej posiekaną szalotkę i przeciśnięty czosnek. Nie rumienić. Po chwili dodać pokrojone suszone pomidory oraz uprażoną kaszę. Wszystko smażyć, mieszając. Pod koniec dodać uprażony słonecznik, ser feta oraz liście szpinaku. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. Podgrzewać i gdy szpinak nieco zwiędnie, całość zdjąć z ognia i wyłożyć na talerze.
Kaszotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami podawać gorące.
Smacznego!