Kasza gryczana z cukinią
Kasza gryczana z cukinią i marchewką
Kolejne zdrowe i niskokaloryczne danie, które możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do pieczonych mięs czy ryb. Kasza gryczana z cukinią, marchewką i pomidorami jest prosta do przygotowania, a ostateczny jej smak uzależniony jest od tego, co dorzucimy do dania i jakich użyjemy przypraw. Oprócz cukinii i marchewki, do kaszy możemy dodać wiele innych warzyw, jak np. paprykę, groszek, kukurydzę, cebulę, bakłażana.
Możemy też zaszaleć z ziołami i użyć bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu czy innych, ulubionych.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 nieduża cukinia
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- oliwki (opcjonalnie)
- suszone pomidory (opcjonalnie)
- garść pestek słonecznika
- kilka gałązek rozmarynu
- sól
- pieprz
Marchewkę, cukinię (bez obierania) i pomidora pokroić w drobną kostkę.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą, po czym ugotować ją na sypko dodając dwa razy tyle wody, co jest kaszy (u mnie 2 szklanki). Wodę należy posolić (ok. 1 płaskiej łyżeczki). Rozmaryn posiekać i dodać do kaszy. Mniej więcej w połowie gotowania, po ok. 5-10 minutach, do kaszy dorzucić marchewkę, a po kilku kolejnych minutach – cukinię i pomidora (jeśli używacie innych warzyw, najlepiej dodawać je poczynając od tych, które są najtwardsze i będą wymagały więcej czasu w gotowaniu) i całość dusić do osiągnięcia optymalnej miękkości warzyw.
Na koniec dodać pokrojone oliwki i suszone pomidory. Gdy cała woda wyparuje, kasza z cukinią i warzywami będzie gotowa; jeśli jednak warzywa będą jeszcze zbyt twarde, można dolać nieco więcej wody (lub bulionu) i jeszcze chwilę poddusić wszystko.
Kaszę gryczaną z cukinią doprawić do smaku, dodać uprażony słonecznik, podawać na ciepło lub po przestudzeniu.
Smacznego!