Pęczak z cukinią i marchewką

Pęczak z cukinią i marchewkąPęczak z cukinią i marchewką

Zdrowe i szybkie danie, które może stanowić samodzielny posiłek, jak i być dodatkiem do mięs czy ryb.

Pęczak z cukinią, marchewką i kukurydzą łatwo się przyrządza, a jego smak jest obłędny. Najważniejsze jednak jest to, że jest to bardzo zdrowa potrawa, więc dbającym o linię bardzo gorąco ją polecam!

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 małej papryki (użyłam białej)
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2-3/4 szklanki bulionu lub wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki startego sera parmezan
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • świeży tymianek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Pęczak z cukinią i marchewką i kukurydząKaszę pęczak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, po czym wrzucić na osolony wrzątek (ok. 1,5-1,75 szklanki wody) i gotować ok. 17 minut, aż wchłonięty zostanie cały płyn.

Marchew obrać i pokroić w niewielką kostkę. Cukinię (bez obierania) i paprykę pokroić w podobnej wielkości kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

W głębokiej patelni lub w woku roztopić masło i na nim podsmażyć tymianek, po chwili wrzucając marchewkę, paprykę i cukinię. Po ok. 1-2 minutach wlać bulion (na razie jedynie 1/2 szklanki, by danie nie było zbyt wodniste). Warzywa dusić ok. 5-7 minut (powinny być nadal lekko chrupiące). Wlać sos sojowy i wsypać kukurydzę, dodać również ugotowaną kaszę pęczak. Całość chwilę podgrzewać, doprawiając do smaku solą i pieprzem, a po zdjęciu z ognia dodać starty parmezan i wymieszać, aż się całkowicie roztopi.

Kaszę pęczak z cukinią, marchewką i kukurydzą nakładać na talerze, podawać od razu.

Po wystygnięciu można danie podać jako sałatkę i wziąć ze sobą np. do pracy na lunch.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
tarta z borówkami
Tarta z borówkami

Tarta z borówkami Wspaniałe kruche, cieniutkie ciasto i słodkie borówki to zestaw idealny na wiosenne i letnie popołudnia. Tarta z...

Zamknij