Pęczak z cukinią i marchewką
Pęczak z cukinią i marchewką
Zdrowe i szybkie danie, które może stanowić samodzielny posiłek, jak i być dodatkiem do mięs czy ryb.
Pęczak z cukinią, marchewką i kukurydzą łatwo się przyrządza, a jego smak jest obłędny. Najważniejsze jednak jest to, że jest to bardzo zdrowa potrawa, więc dbającym o linię bardzo gorąco ją polecam!
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 marchewki
- 1/2 cukinii
- 1/2 małej papryki (użyłam białej)
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/2-3/4 szklanki bulionu lub wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki startego sera parmezan
- 1 łyżka sosu sojowego
- świeży tymianek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Kaszę pęczak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, po czym wrzucić na osolony wrzątek (ok. 1,5-1,75 szklanki wody) i gotować ok. 17 minut, aż wchłonięty zostanie cały płyn.
Marchew obrać i pokroić w niewielką kostkę. Cukinię (bez obierania) i paprykę pokroić w podobnej wielkości kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
W głębokiej patelni lub w woku roztopić masło i na nim podsmażyć tymianek, po chwili wrzucając marchewkę, paprykę i cukinię. Po ok. 1-2 minutach wlać bulion (na razie jedynie 1/2 szklanki, by danie nie było zbyt wodniste). Warzywa dusić ok. 5-7 minut (powinny być nadal lekko chrupiące). Wlać sos sojowy i wsypać kukurydzę, dodać również ugotowaną kaszę pęczak. Całość chwilę podgrzewać, doprawiając do smaku solą i pieprzem, a po zdjęciu z ognia dodać starty parmezan i wymieszać, aż się całkowicie roztopi.
Kaszę pęczak z cukinią, marchewką i kukurydzą nakładać na talerze, podawać od razu.
Po wystygnięciu można danie podać jako sałatkę i wziąć ze sobą np. do pracy na lunch.
Smacznego!