Jogurtowy sernik na zimno z jagodami
Jogurtowy sernik na zimno z jagodami
Ten deser, sernik na zimno z jagodami, nie powinien się nazywać sernikiem, gdyż nie zawiera sera 🙂 Jest to raczej jogurtowy deser z jagodami. Nazwa jest jednak nie istotna, gdyż jego smak jest obłędny! Do tego deseru świetnie nadają się świeże jak i mrożone jagody. Co więcej, można go zrobić również z innymi owocami, np. borówkami, malinami, jednak smak leśnych jagód jak dla mnie to bomba smakowa!
Jogurtowy sernik na zimno z jagodami to deser, który robi się ekspresowo! Jest idealny na letnie popołudnia, zarówno do jedzenia jak i do robienia 🙂
Składniki:
- 800 g jogurtu naturalnego greckiego
- 1 szklanka cukru pudru (ewentualnie nieco mniej)
- 3 łyżki żelatyny w proszku
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2,5 szklanki jagód (mogą być świeże lub mrożone)
Jogurt naturalny powinien być ocieplony do temperatury pokojowej. Wymieszać go z cukrem pudrem (można krótko mikserem, aby nie powstały grudki).
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, po czym roztopić ją podgrzewając (nie gotować!). Połączyć ją z jogurtem, ale aby nie było grudek, najlepiej najpierw dodać do żelatyny kilka łyżek jogurtu, wymieszać i dopiero przelać całość do jogurtu.
Schłodzoną dobrze śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do jogurtu, wymieszać. Do tężejącej masy jogurtowej dodać owoce, wymieszać.
Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć (spód) papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przelać tężejącą masę jogurtową z owocami, wyrównać wierzch, wstawić do lodówki.
Składniki na polewę:
- 150 g serka śmietankowego (może być to również twaróg z wiaderka lub serek mascarpone)
- 1/4 szklanki jagód
- 3 łyżki cukru pudru
Jagody zblendować z dodatkiem serka i cukru pudru. Masą posmarować wierzch sernika na zimno z jagodami.
Całość przechowywać w lodówce.
Smacznego!