Jajka z łososiem
Jajka z łososiem i koperkiem
Dla zwolenników wędzonego łososia jest to świetny pomysł na przystawkę. Jajka z łososiem są delikatne w smaku i gwarantuję, że jak zaczniecie jeść, na jednym się nie skończy! Wcześniej robiłam już jajka z pieczarkami – popisowe danie mojej mamy, tym razem zrobiliśmy wersję z rybką, którą polecam na Wielkanoc.
Farsz łososiowy jest delikatny i świetnie się komponuje w białkach jajek.
Składniki:
- 5 ugotowanych na twardo jaj
- 50-100 g wędzonego łososia
- kilka gałązek koperku
- 1-2 łyżki majonezu
- kilka kropel soku z cytryny
- sól
- pieprz
Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Lekko ostudzić, obrać. Z ugotowanych na twardo jaj wyjąć żółtka i przełożyć do miski. Łososia bardzo drobno posiekać. Do rozdrobnionych widelcem żółtek dodać łososia, drobno posiekany koperek, majonez i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Ugotowane białka nadziewać uzyskanym farszem łososiowym, udekorować. Jajka z łososiem schłodzić w lodówce.
Smacznego!